qui som

Cerdanya 4 Estacions

Qui som? “Cerdanya 4 Estacions” és el nom que he posat al bloc per dues raons. La primera, perquè m’agradaria compartir amb vosaltres els encants d’aquesta bonica comarca delimitada per dos països, Espanya i França. La segona, perquè encara que sigui una regió pirinenca en la qual per motius obvis el principal atractiu turístic és la neu, la Cerdanya es pot gaudir durant tot l’any.

Dit això, què té de particular la Cerdanya? (Si se’m permet, a partir d’ara serà només “Cerdanya”, amb els anys se li va afegir l’article “la” …), 

Qui som

doncs això, què té de particular Cerdanya?

Anem per parts ..

Una mica de geografia

La comarca de Cerdanya està situada al Pirineu oriental (més a prop de la mediterrània que de l’atlàntic perquè ens entenguem) i està dividida pel que es coneix com “Alta i Baixa Cerdanya”. “Alta Cerdanya” correspondria a la part francesa delimitada per les comarques de “Capcir i Conflent”; i “Baixa Cerdanya” a la part catalana en què “Alt Urgell” a l’oest i “Berguedà” al sud, són les seves comarques limítrofes. Cal destacar també que Cerdanya és frontera natural amb Andorra.

Particularitats

Bé, ara que ja hem situat Cerdanya al mapa, anem a esbrinar què té de particular aquesta regió:

– Cerdanya és una vall oberta amb una gran planura i està considerat com un dels més grans d’Europa d’Est a Oest.
– L’altitud mínima a Cerdanya és de 1000 metres, i la màxima és de 2921 metres sobre el nivell de la mar.
– La mitjana anual d’hores de sol és de més de 3000.
– La gran majoria de valls pirinenques estan orientats de nord a sud o de sud a nord. La vall de Cerdanya va d’est a oest seguint el curs del riu Segre que neix a la mateixa vall.
– Una rica biodiversitat.
– Característiques orogràfiques i condicions climàtiques particulars.
– Patrimoni, cultura, història i tradicions molt marcades per ser territori fronterer.
– Recursos naturals que es poden gaudir durant tot l’any.

Una mica d'història

Sembla ser que fa més de 6000 anys ja havien pobladors per aquestes terres, diversos mil·lennis més tard els romans els van anomenar “ceretans” i la regió “Ceretania”, actualment “cerdans” i “Cerdanya”.

El comtat de Cerdanya es va crear al segle VII de la nostra era i va passar a formar part de la Marca Hispànica.

Puigcerdà, la capital des del segle XII, just al centre de les dues actuals Cerdanyes, se situa en un altiplà que sobresurt de la gran planura des d’on es contempla pràcticament tota la vall.

Pel seu desenvolupament geogràfic econòmic i el seu caràcter fronterer, Puigcerdà va ser objecte de contínues disputes entre Espanya i França durant segles fins que es va signar el 1659 el Tractat dels Pirineus. El Tractat va dividir la comarca de tal manera que pràcticament la meitat del territori va passar a ser francès a excepció de Llívia que per tractar-se d’una vila no va formar part de la mateixa. Anys més tard, el 1833, Lleida i Girona es van convertir en províncies, la qual cosa va provocar una altra sub-divisió a la part espanyola de la comarca.

I així hem arribat fins als nostres dies; una comarca compartida per dos països, la part espanyola compartida per dues províncies i per sobre de tot, un territori de gran bellesa 😍

Què veure a Cerdanya?

Bé, per sort ens trobem en un territori en el qual podem veure pràcticament de tot; història, cultura, patrimoni, gastronomia, tradició, paisatge, rius, llacs, salts d’aigua, goles, coves, boscs frondosos, muntanyes, valls, neu.

L’únic que falta és el mar, però res és impossible a Cerdanya, perquè només cal pujar a l’Puigmal (2911) i podrem albirar la mediterrània 😉

Pel que fa a les activitats turístiques, doncs jo diria que hi ha per a tots els gustos i el millor de tot és que moltes d’elles per no dir gairebé totes, es poden practicar a qualsevol època de l’any. Turisme cultural, gastronòmic, rural, actiu, ecoturisme .. Un gran ventall d’activitats a la vostra disposició per poder gaudir d’aquests bells paratges al cor dels Pirineus.

Ja he arribat a Cerdanya! I ara, per on començo?

Bé, a qui no li ha passat que ha aterrat alguna que altra vegada en un lloc que no coneixia ni de casualitat.. i llavors es pregunta, i ara que faig? .. A mi m’ha passat diverses vegades, i a la fi un aprèn. Si em permeteu un consell, en aquests casos sense cap mena de dubte, el primer que cal fer és visitar l’Oficina de Turisme, així us serà més fàcil optimitzar el vostre temps i esbrinareu abans el que no us podeu perdre.

“Cerdanya 4 Estacions” no pretén ser una Oficina de Turisme, però si que intentarà donar-vos informació el més fidedigna possible de Cerdanya de la mà d’un servidor que estima el lloc on té la sort de viure.

Així que a poc a poc, post a post anirem descobrint tots els racons d’aquest territori magnífic i gaudir de les meravelles que Cerdanya ens regala cada estació de l’any.

Salutacions!

Puigcerdà
Llac de Puigcerdà. Fotografia: www.globospi.com
Llac de Puigcerdà
Puigcerdà. Fotografia: Turisme de Puigcerdà
Oficina de Turisme
Oficina de Turisme de Puigcerdà